Fotoboek

De Politiekapel van Suriname

Afra Jonker heeft het initiatief genomen om over deze bijzondere groep muzikanten een fotoboek en een documentaire te realiseren. Deze zijn geproduceerd door Boa Producties. CBK Zuidoost vond het zo interessant dat ze haar nieuwe gebouw op 1 april 2010 opende met de tentoonstelling De Politiekapel van Suriname. ZO!Cultuur organiseerde op 3 april een boeiende crossover muziekavond in het Bijlmerparktheater met de titel Eerbetoon Politiekapel van Suriname.

 

Politiekapel van Suriname


De Politiekapel van Suriname is een bijzondere groep getalenteerde muzikanten. Al van 1958 slaat ze met grote passie een brug tussen politie en bevolking. Ze is populair en laat haar swingende klanken overal horen. 
Naast haar formele optredens op officiële gelegenheden heeft ze een sterk sociale functie. In kleine of grote formaties speelt zij op verjaardagen, jubileums, in ziekenhuizen en welzijnsinstellingen als bejaardentehuizen. De kapel is in staat hun stramme ledenmaten te laten swingen. 
De politiekapel is opgericht toen Suriname nog een kolonie van Nederland was en het repertoire West Europees gericht. Kaseko, de swingende authentieke Surinaamse muziek mocht onder Nederlands bewind niet gespeeld worden. "Niet die negermuziek...."
Daar kwam verandering in toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd. Er kwam steeds meer kaseko op het repertoire.