Fotoboek De Politiekapel van Suriname

bij
Fotoboek


De politiekapel heeft als muzikaal en cultuurhistorisch fenomeen in Nederland nooit enige belangstelling gehad. Ze verdient het om vastgelegd te worden. De koloniale geschiedenis, de strijd voor eigen identiteit, het ontwikkelen van de eigen cultuur, de betekenis en functie van muziek in de Surinaamse samenleving, het komt allemaal samen in deze politiekapel. 
Vandaar het plan een fotoboek te maken over deze bijzondere groep politieagenten. 
Sara Blokland was meteen enthousiast evenals fotogaleriehouder Willem van Zoetendaal die de vormgeving doet. Beiden staan garant voor een boeiend fotoboek.

 

Sara Blokland 

 

Zij vertelt als visual artist door middel van fotografie een boeiend verhaal over de politiekapel. Op haar eigen fotografische wijze heeft zij vanuit haar eigen ideeën een systematisch en archiverend beeldverhaal gecreeerd. Omdat Sara Blokland niet een fotograaf is in de traditionele zin van het woord, maar altijd een kunstzinnige en conceptuele benadering van de fotografie heeft, volgt zij met haar aanpak niet bepaald een traditionele weg. De foto's die zij maakt zijn vooral geÏnspireerd door de geschiedenis van de politiekapel en de mensen die zij is tegengekomen.

 

Willem van Zoetendaal

Hij heeft het fotoboek zodanig vormgegeven dat een Bijbel is, passend bij het onderwerp en het land. Ook zijn bijdrage aan het beeldverhaal maakt het een boeiend boek.


André Loor,

Het is een hele eer dat André Loor (17 febr 1931- 10 dec 2013), befaamd en zeer geliefd Surinaams historicus, de inleiding geschreven heeft.