Een serie korte portretten van kunstenaars met een islamitische achtergrond/opvoeding. Speelt de islam wel of geen rol in hun leven en scheppend werk? Voor deze serie heb ik in 2018 en 2019 drie portretten gemaakt.

Farah Rahman, uitzending 28 oktober 2019.

Farah Rahman
Een videobeeldkunstenares, die in haar kunst kolonisatie en de gevolgen daarvan verbeeldt. In haar familie zaten contractarbeiders die vanuit India naar Suriname werden gebracht. Verschillende geestelijke stromingen komen terug in haar werk.

Atta de Tolk, uitzending 19 juni 2019.

Atta de Tolk
Atta de Tolk werd bekend als rapper en groeide uit tot een woordkunstenaar. Met hoge concentratie schrijft hij in enkele minuten scherpzinnige teksten, gelaagd, met humor, met lef en hier en daar een twist. Hij komt op kwetsbaar gebied zonder over grenzen te gaan. Juist daarom is hij een graag geziene gast op conferenties, congressen en events.

Toen hij drie jaar was vluchtte hij met zijn ouders vanuit Syrië naar Nederland. Zijn moeder was zwanger van zijn broer met wie hij een zeer hechte relatie heeft. Atta, 34 jaar oud, heeft moeten vechten voor zijn plek. Zonder pen en papier zou zijn leven er heel anders uit hebben gezien.

Soufyan Benrhziyel, uitzending NTR 30 mei 2018.

Soufyan Benrhziyel
Deze mode-ontwerper is een  rijzende ster in de internationale modewereld, geboren en getogen in Amsterdam West. Het werken met denim is zijn specialisatie en vooral zijn passie. In zijn ontwerpen verwerkt hij elementen die hij ontleent aan zijn etnische achtergrond en aan de Islam. Elke creatie komt voort uit een persoonlijke en emotionele ervaring. Hij is koppig, weet wat hij wil, en is niet bang rebels te zijn.

Posted by:admin